De Draad – door Bert Krijger

De Draad

Voor breien heb je een draad nodig. Tenminste één. Soms meer. Als je de draad kwijt bent is dat niet zo goed. De draad weer oppakken is weer heel positief. Met De Draad opgepakt ben je er weer bij. En met samen de draad vasthouden kun je je verbonden voelen. Zo is er een gebruik op Sri Lanka dat je je verbonden kunt voelen om samen het schooljaar te beginnen door samen de draad vast te houden.

Bert Krijger was op een schooltje in Moragahakanda Watta bij Kalutara op Sri Lanka. Het schooljaar begint daar eind januari. De kinderen die voor het eerst naar school gaan, eerste groep basisschool, ondergaan een hele ceremonie. Onder andere het samen vasthouden van de draad. Daarna gaat de monnik (boeddistisch) zingen en moet je de draad zolang vasthouden. Da’s voor de jeugd een hele kunst. Voor sommige is het later ook nog een kunst, de draad vast te houden.

Met een ‘verborgen’ camera zijn wat tafereeltjes opgenomen over De Draad. Je kunt er een heel verhaal omheen breien. En dan zijn we er weer, om te breien heb je minstens één draad nodig. De kleur is niet belangrijk, als je de draad maar vast kunt houden.

Zie ook: De Draad van Adriane – Mythe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s