De Draad van Adriane – Mythe

De Draad van Adriane – Mythe
In de Griekse mythologie eist Koning Minos van Kreta van Athene dat ze elke negen jaar zeven jongelingen en zeven maagden zendt, waar deze als voedsel aan de vreselijke Minotauros werden gegeven, een monster, half mens, half stier, dat in het beroemde, door Daidalos gebouwde Labyrint, zijn wandaden bedreef.

Theseus meldt zich vrijwillig aan. Het orakel van Delfie laat hem weten dat hij de liefde als leidsvrouw moet kiezen. In Kreta wordt hij verliefd op de dochter van koning Minos, Ariadne, die hem een gewijd zwaard en een draad geeft die hij aan begin van het labirint moet bevestigen.

Met het toverwapen van de prinses overwon hij het ondier en vond daarna met behulp van de afgewonden draad de weg naar de vrijheid terug. Hij vlucht met Ariadne naar Naxos. Overigens verlaat hij haar en laat haar op het eiland in tranen achter. Het labyrint staat voor de zoektocht van de mens naar het innerlijke, of de overwinning van de mens op zichzelf. Je loopt het gevaar daarin verstrikt te raken. De draad van Ariadne is als een leidraad, waarlangs je wordt geleid om de weg terug te vinden.

Advertenties

Een Reactie op “De Draad van Adriane – Mythe

  1. Pingback: De Draad – door Bert Krijger | CultuurPunt Soest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s