Bezoek aan de molen

Afgelopen zaterdag ben ik met Marian’ne naar de molen geweest. Ik had met de molenaar Tom Bakker afgesproken om te kijken hoe wij de lapjes aan de wieken konden bevestigen.
Tom Bakker zorgt samen met nog een aantal andere molenaars dat de molen draait.
“Het ambacht van korenmolenaar heeft vele facetten. Hij heeft bijvoorbeeld niet alleen verstand van het malen van graan, maar moet als windmolenaar ook verstand hebben van het weer. Hij moet de wolkenvormen goed kennen om te weten wanneer hij de windmolen nog verantwoord kan laten draaien. Wanneer de molen bij te sterke wind op hol slaat bestaat het risico dat de molen in brand vliegt. Vroeger verloor hij dan ook voor lange tijd zijn inkomstenbron. Naast het malen van graan en het omgaan met de grillen van het weer moet een graanmulder de molenstenen goed kunnen scherpen. Dat is iets wat regelmatig nodig is om een goed product te kunnen krijgen.” (van de website http://www.dewindhond.nl)

De molenaars blijven het te riskant vinden om de lapjes aan de wieken te bevestigen. Ze vrezen dat de wieken teveel belast worden en te weinig controleerbaar bij slecht weer. Ook de werking van de molensteen is afhankelijk van de wieken.
We hebben nu afgesproken dat we de lapjes met draad om de balustrade gaan bevestigen. Ook de vlaggetjes hangen we aan de balustrade. Dit willen we woensdagmiddag 7 september gaan doen. Als je mee wilt helpen, graag. We hebben echt wel wat handen nodig om dit te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s