BORDUURMUSEUM

Dat de dames ook ander handwerk maken dan breiwerk bewijst dit uitje…

We hadden een uitje gepland en wel in Barneveld namelijk naar  het BORDUURMUSEUM

Daar werden we hartelijk ontvangen door meneer Ad, die nadat hij hoorde dat wij een borduurgroep waren heel enthousiast was. En kregen wij koffie met wat lekkers verzorgt door een even hartelijke Grietje met een paar lieve ijverige kleinkinderen. We vielen met onze neus in de boter volgens meneer Ad want hij ging een lezing houden.

We stapten via een halletje  BOORDEVOL borduurwerk in een zaal met NOG MEER borduurwerk, wanden vol en een paar vitrines propvol fijner handwerk, veel herkenning.  Daar konden we plaats nemen aan lange tafels VOL met handwerk boeken en tijdschriften. Je kan je bedenken hoe er getuuteld werd door de enthousiaste dames en meneer Ad tuutelde met ons mee !!

Met een luide, duidelijk articulerende aandacht houdende enthousiaste stem hield hij zijn lezing over het ontstaan van het museum. Hij had een of ander geborduurd jakje aan gedaan om nóg meer de aandacht vast te houden. Tussendoor bracht hij bepaald handwerk onder de aandacht en/of liet het zien. Het leuke was dat alles vastgehouden mocht worden om nader te bekijken. Maagkrimpend was het te zien hoe een pronkrol uit de jaren 50 aan een kant aan de muur was vastgezet en door meneer Ad met een FERME hand omhoog werd gehouden als een vaandel, de leuke rode schoollapjes zaten met gekleurde punaises op board geprikt in een houder voor posters waar je handig door kon bladeren.

 

Na de lezing dachten wij misschien niet genoeg tijd te hebben om de meer dan tuinduizend stuks te kunnen bewonderen voor sluitingstijd, maar  meneer Ad bood gelijk aan om langer open te blijven. Je kijkt je ogen uit in de vele kamertjes en hoekjes, alles wat geen handwerk was was te koop ten bate van het museum. De zolder stond vol met houten spulletjes, oud en nieuw, een kast met honderden lijstjes etc etc.

Aan het einde van onze route werden we ook nog uitgenodigd om een glaasje fris te nuttigen en hebben we gezellig met hen na kunnen praten. Ondertussen waren en nog enkele vrijwilligers aan geschoven en liepen er zeker 6 kinderen te dollen door het museum. Zo vrij als zij zich voelden en mochten zijn tussen die duizenden schatten. Ze hadden zich opeens verkleed met de spullen die ze her en der hadden gepakt en hielden een giechelde modeshow voor die andere giegelende borduur  dames onder het goedkeurend oog van “meester”Ad en hartelijk Grietje. Ja natuurlijk bleek Ad leraar te zijn geweest, iemand die het zo kan vertellen. Hij bood ons zelfs aan om te komen borduren in het museum en vond het jammer dat wij niet dichter bij woonden. Ik kon hem nog wat uitleggen over de rode schoollapjes wat hij niet wist wat hem als leraar wel aansprak.

En natuurlijk heeft MM een mini sokje achter gelaten die met een zwier door Grietje ‘veilig’ in een van de vitrines werd gegooid !! En het verhaal van meneer Ad dat zijn 96 jarige moeder nog steeds sokken breid.

 Maar wat een rijkdom om zo als kind te kunnen opgroeien tussen al dat moois met mensen die je er alles over willen vertellen. En ze waren ijverig hoor, de hele tijd waren ze druk doende met sopdoek en afwaskwast en ondertussen de kassa bedienen en ook nog proberen jou het een en ander te verkopen.

Dit uitje echt een AANRADER !!

Advertenties

3 Reacties op “BORDUURMUSEUM

  1. Ik wil van u de opening tijden weten en het adres.Gr.Dhr.Schold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s